Количка
0 продукта
 
Промоции
 

Планински кристал сталактит с ядро от риолит

Планински кристал сталактит с ядро от риолит
Натиснете върху снимката за по-голям размер
Цена: 430.00лв.
Наличност: В наличност
Модел: минерали

Количество: Поръчайте

Много рядко срещана комбинация.Прекрасен екземпляр с голяма наситеност на риолитни пръстени- над 25 малки и около 8 срастнали големи.
На снимка 1 отляво се виждат два почти еднакво големи пръстена с наситен цвят.Там се вижа отлично как сталактита е порастнал-пласт по пласт.
Това образувание прилича на снежна кукумявка,а може би е и пещерният дух с отворена уста?
На втората снимка,другата страна на плочката,на мястото на "кукумявката" се виждат четири малки риолитни ядра- вероятно след като са били завършени едните ядра  е започнал растежът на другите.Там се вижда ясно,че т.нар.очи са разположени на две отделни сталакмитчета.Също на втората снимка отляво се виждат 3 ясно изразени ядра,обединени в пръстен.Този пръстен на първата снимка вдясно се разлива в овална форма.
минерали.

Размери в см:17 x 19 x 2

Тегло в грам: 920

Сталактитите са натрупани капчици вода, висящи от тавана на пещерата.Оформянето на капките е направено от богата на минерали вода, която капе от покрива на пещерите. Някои от минералите, разтворени във водата се утаяват, преди капката да падне до дъното. Утаените минерали се отлагат във  формата на пръстен с размера на капката като диаметър.Този пръстен нараства надлъжно по посока на пещерния под./като тръба-в професионалните среди нар.“макарони“ И ако природата реши, след като риолитният център завърши, отвън на сталактите растат кварцови кристали.След като сталактита се нареже и полира се вижда ясно как капка по капка се е образувал риолитният пръстен( виждат се малките бивши „макарони“).

Планински кристал сталактит с ядро от риолит
Натиснете върху снимката за по-голям размер